...
Hopp til innholdet

Åpen for Turister: På innsiden av Reaktor 4 i Tsjernobyl

Det uhyggelige kontrollrommet til Tsjernobyl reaktor 4, åstedet for den ødeleggende atomkatastrofen i 1986, er nå offisielt åpnet for turister – såfremt de er villige til å ikle seg beskyttelsesdrakter og gå igjennom to tester for radioaktivitet etterpå.

Før ulykken

Anlegget, som utsondrer omtrent 40.000 ganger mer radioaktivitet enn normalt, er innhyllet i en 32.000 tonn konstruksjon som forsegler området fra omgivelsene. Det kan kanskje ikke virke som et naturlig sted å ta en guidet tur – men tur-guidene har sagt at dem normalt aldri oppnår farlige radioaktive nivåer.

Kontrollrommet fremstår nærmest intakt den dag idag, selv om noen detaljer allerede er blitt røsket bort av folk som har villet sikre seg noen radioaktive suvenirer. Kontrollpanelet er ifølge Ruptly, dekket av et klebrig stoff for å forhindre støvoppsamlinger.

Se video fra innsiden av kontrollrommet

Denne nye attraksjonen er en del av den Ukrainske regjeringens forsøk på å snu bildet man har av landet som åstedet for en av verdens største menneskeskapte katastrofer.

Vi må gi Tsjernobyl ett nytt liv. Tsjernobyl er et unikt sted på planeten, hvor naturen tar over etter en stor global katastrofe. Et sted hvor det er en ekte spøkelsesby. Vi må vise dette stedet til omverdenen, forskere, biologer, historikere, turister

Volodymyr Zelensky, Ukrainas president

Det er også et forsøk på å profittere fra turist-strømmen som har fulgt i kjølvannet av HBO serien Chernobyl, serien økte tidligere i år etterspørselen etter å reise inn i det kontrollerte området med 35%.

Mer  30+ Fantastiske Bilder fra Årets Astronomi Fotografi Konkurranse

I tillegg til å erklære området som en turistdestinasjon, vil de også renovere gangstier, etablere trygge inngangsområder og fjerne foto-forbudet.

Kilder: Gizmodo