...
Hopp til innholdet

ETTERBEHANDLING OG STELL AV TATOVERING – DE 5 BUD

stell av tatovering

Etterbehandling og riktig stell av en tatovering er veldig viktig, de aller fleste infeksjoner forekommer nemlig etter at man har forlatt tatovøren. Her er den første tiden med ny tatovering og råd til etterbehandling.

De første dagene med en ny tatovering

Dag 1

Du kommer hjem fra Tatovøren med plastfolie over tatoveringen, etter noen timer kan du fjerne den. Tatovøren vil fortelle deg nøyaktig hvor lenge du bør vente, normalt sett er dette to timer.

Etter folien er fjernet vil du merke at du væsker litt, dette er blod, plasma (den gjennomsiktige delen av blodet) og litt blekk, det er normalt. Du vil være rød og sår, og du føler deg kanskje ekstra varm i området.

Barnengens grønnsåpe

Når du kommer hjem skal du vaske tatoveringen for første gang. Jeg bruker en grønnsåpe som jeg kjøpte på apoteket kalt barnengens, dette er en svært mild grønnsåpe hvor man blander en teskje med 1 liter vann. Denne blandingen har jeg på en grundig rengjort brusflaske slik at det blir enklere å helle den over tatoveringen.

Bruk kaldt, rent vann i såpeblandingen og la det renne forsiktig ned over tatoveringen. Så stryker du over med hendene (som du allerede har gjort grundig rene på forhånd). Skyll over en gang til og gjenta, og så skyller du over tatoveringen med kaldt vann fra krana. Bruk hånda som en skje og la vannet renne forsiktig over.

La tatoveringen lufttørke, ikke bruk klut eller håndklær for å tørke tatoveringen. Til nød kan du bruke rent papir og «dytte» den lett opp og ned over tatoveringen så det ikke loer.

Bepanthen

Smøring av tatoveringen skal man gjøre etter at man har vasket den. Jeg bruker Bepanthen som man kan kjøpe på apoteket. Husk at hendene hele tiden skal være helt rene. Klem litt krem inn i håndflaten og før den over tatoveringen slik at du får en tynn hinne med krem.

Mer  25+ Fantastiske Ryggtatoveringer - Inspirasjon

Sov med plastwrap de to første nettene, eller så lenge tattovøren anbefaler.

Her har jeg smørt ett tynt lag med krem over tatoveringen. Jeg bruker bepanthen
Låneeksempel med vanligste rente: Nominell rente 8,67 %, effektiv rente 10,34%, 90 000 kr. o/5 år, etableringsgebyr 870 kr, termingebyr 35 kr/ md. Kostnad 24 407 kr, totalt 114 407 kr. Maks effektiv rente 32,10% /Morrow.no

Dag 2 til 3

Når du våkner på dag 2 vil du merke at det har piplet opp blekk og litt blod igjennom tatoveringen over natten. Dette er helt normalt. Fortsett med vaskerutinen som forklart i dag 1.

Du vil kanskje merke noe blekk som dukker opp mens du vasker og steller tatoveringen, dette er bare ekstra blekk som kommer opp igjennom såret.

Pakk tatoveringen inn i plast de første to nettene

Hva med jobb med ny tatovering?

Du kan fremdeles gå på jobb som normalt, men prøv å ta hensyn til tatoveringen og ikke belast området for mye. Bruk løst tøy, f.eks en løs t-skjorte dersom du har tatt tatovering på armen.
Ikke bruk ull eller tøy som loer mye.
Unngå sollys.

Min tatovering «flasser» etter 4 dager – dette er helt normalt

Dag 4 til 6

Ca på dag 4 vil du merke at en hinne kommer frem over tatoveringen som etterhvert vil begynne å flasse. Det er helt normalt at man flasser blekk.
Det er viktig at du ikke piller på tatoveringen eller klør på den, gjør du det kan du få arrdannelser i tatoveringen.

Du behøver ikke lengre å vaske og smøre tatoveringen like ofte som tidligere, men morgen, ettermiddag og kveld er uansett gode tidspunkter for å holde tatoveringen og såret rent. Dersom du føler at det klør kan du smøre på en ekstra omgang med et tynt lag salve. Husk å alltid ha rene hender.

Dag 6 til 14

Skorper og «flass» av hud og blekk skal falle av naturlig og er helt normalt, man skal ikke plukke på dem.

Etter omtrent 7-10 dager vil du ikke behøve å smøre og vaske tatoveringen. Men husk at en tatovering uansett ikke er fullstendig grodd før 1-4 måneder, så ta fremdeles hensyn.

Mer  Abstrakte & Kreative Tatovering Ideer og Inspirasjon

Om tatoveringen din fremdeles er rød eller har hevelse på dette tidspunktet kan du ha en infeksjon. Gå tilbake til tatovøren og be ham/henne sjekke, eller gå til legen.

Dag 15 til 30

Siste steg av helingen, de fleste hudflakene og skorpene vil ha forsvunnet eller er i siste fase før dem faller av. Du vil kanskje se litt død hud, men etterhvert forsvinner også dette.

Du er kanskje fremdeles tørr over det tatoverte området, benytt fuktighetskrem ved behov.

Etter den andre eller tredje uken vil det ytre hudlaget ha helet seg. Men det kan ta opptil en til fire måneder for lærhuden har helet seg. Etter slutten av tredje måned burde tatoveringen se like lys og livlig ut som du håpte på.

Les mer om hva en tatovering koster i Norge.

Andre huskeregler ved tatovering. «De fem bud».

Første bud

Hør på tatovøren. Han/Hun vet best hva som vil egne seg for din eksakte tatovering – og kan anbefale deg produkter.

Andre bud

Husk at en tatovering er et åpent sår med en grotid på gjennomsnittlig 2-3 uker.

 • Du skal ikke bade i noe vann på 2 uker.
 • Ikke la dusjstrålen spyle direkte på tatoveringen de første ukene, unngå annen shampo og dusjsåpe (enn hva du ble anbefalt) å renne over såret.
 • Ikke bruk parfyme i området ved tatoveringen den første uken.
 • Ikke bruk badstue og solarium.
 • Ikke skrap, klø, pill eller klor på tatoveringen.
 • Aldri ta på tatoveringen – eller la andre ta på tatoveringen uten rengjorte hender.
 • Unngå solen og soling – Bruk klær som beskyttelse mot solen så mye som mulig. Dersom du må i solen og det er skorpe på tatoveringen må du benytte en solkrem med høyest mulig faktor.
  Ikke bruk solkrem de første 2-3 ukene. Solkrem inneholder som oftest parfyme og andre stoffer som man ikke skal smøre over et åpent sår, som en ny tatovering er.
 • Ikke bruk ull/fleece eller klær som loer.
 • Det anbefales at man ikke trener den første uken med ny tatovering eller belaster området for mye.
 • Det anbefales at man ikke drikker alkohol den første uken med ny tatovering.
Mer  Tatovering av Føflekk og fødselsmerke

Les mer: Dusje med tatovering

dusj
Pass på hvordan du dusjer med ny tatovering

Tredje bud

Smør og luft tatoveringen – Husk første bud og følg rådene du fikk av tatovøren.

 • Bruk krem du ble anbefalt, dette kan være Eucerin Aquaphor eller bacimycin i områder hvor det lett kan oppstå irritasjon.
 • Smør heller for tynt – enn for tykt.
 • Ikke smør for mye, la tatoveringen «lufte» i noen timer når du er hjemme og ikke risikerer infeksjon.
 • Smør tatoveringen 2-3 ganger daglig, når den begynner å flasse kan du begynne å smøre 1-2 ganger ekstra.

Fjerde bud

La tatoveringen gro i fred

 • Ikke la dyr, barn eller andre mennesker pelle på din nye tatovering.
 • Det er normalt med skorpe, la den falle av naturlig.
 • Når skorpen har falt av er huden tynn og ømfintlig, la det gå litt tid. Du kan betrakte tatoveringen som ferdig grodd når det har gått 3-4 uker.

Tatoveringen din kommer til å vare livet ut, det kommer en rekke anledninger til slikt når den endelig er grodd ferdig.Femte bud

Vær hygienisk

 • Bruk rene klær, unngå ull.
 • Bruk rene håndklær.
 • Sov i rent sengetøy de første nettene.
 • Vask deg alltid på hendene før du smører eller steller tatoveringen, gjerne desinfiser hendene.

Vakre nyheter fra Dresslily

Se utvalget av fine smykker /Dresslily.com
Se bestselgerne /Dresslily.com