...
Hopp til innholdet

Historiske Romerske Landemerker slik dem så ut for 2000 År Siden

Roma er en by full av fantastisk mat, kultur og ikke minst historie. Et av verdens største og mest dominerende sivilisasjoner som har etterlatt seg spor inn i moderne tid i alt fra rettsvesen, til kultur og infrastruktur.

Roma tiltrekker seg over 14 millioner turister hvert år, hvor mange av dem ønsker å se restene etter dette imponerende imperiet. Men hvordan så egentlig bygningene i Roma ut for 2000 år siden?

Her er hvordan Romas antikke bygninger så ut før og nå!

Jeg kan selv anbefale den svært omfattende og detaljerte YouTube serien «The History of Rome» som går over flere titalls timer med den komplette historien til Roma og viser den infløkte politikken, personlighetene og dramaet som gjorde sivilisasjonen så enestående – og hva som endte den.

Colusseum for 2000 år siden

Med nærmere 9 millioner årlige turister er Colusseum Romas mest besøkte bygning.

Colusseum er uten tvil den mest berømte bygningen i Roma, her er hvordan den ville sett ut idag om den hadde beholdt sin gamle prakt.
I sine tidligere tider kunne Colusseum huse over 80.000 tilskuere.

Innvielsesfesten foregikk over 100 dager, under åpningen ble 9000 ville dyr jaktet og slaktet på. Her ble også henrettelser og gladiator kamper utført i stor skala. Med TripX kan du søke blant hoteller nær Colusseum og andre historiske skatter.

Forum Romanum

Det romerske forumet var det bankende hjertet i det antikke Roma.
Her fant man markeder, kjøpmenn og ambisiøse unge politikere som arbeidet hardt for å tiltrekke seg en tilhengerskare.

Her finnes også Curia Julia, det romerske senatet som ble bygget av Julius Caesar. Caesar ble som kjent myrdet av andre romerske senatorer i Pompei’s Teater, hvor senatet flyttet mens byggingen pågikk.

Mer  30+ Fantastiske Bilder fra Årets Astronomi Fotografi Konkurranse

Domitianus’ sirkus

Domitianus’ sirkus ble bygget i år 80 som en gave til folket av Keiser Titus Flavius Domitianus. Når Colusseum brant i år 217 ble gladiator kampene flyttet hit.

Etterhvert som Romeriket gradvis mistet sin makt, ble stadionet benyttet for å gi husly til de fattige og etterhvert demontert for å bruke materialene til andre konstruksjoner. Idag finner man Piazza Navona på stedet, og området er full av statuer, obelisker og fontener med hver sin egen interessante forhistorie.

Circus Maximus

Circus Maximus var en hippodrom fra antikken beliggende mellom Palatinerhøyden og Aventinerhøyden i Roma. Den var hele 621 meter land og 118 meter bred og var det største stadium i antikkens Roma.

Hesteløp var en enormt populær og risikabel sport, her dundret hest og kjerre nedover langsidene i en forrykende fart med kollisjoner og utkjøringer i svingene, alt til stor glede for over 150.000 tilskuere. Circus Maximus ble også benyttet til gladiatorkamper, og kristne ble henrettet på dette stadionet i stort antall.

Saturn Templet

Templet ble bygget av Lucius Tarquinius Superbus, den 7’ende og siste kongen av Roma. Lucius ble styrtet i et folkelig opprør i år 509 f.kr og Roma ble da til en republikk. Templet ble bygget til ære for den Romerske guden Saturn, en gud for jordbruk, frukttrær og vindyrking,.

Templet har igjennom sine over 2500 år opplevd og overlevd utallige katastrofer. Her feiret man også Saturnalia, en religiøs fest. Innenfor templets vegger ble statskassen oppbevart under sterkt vakthold.

Templet til Venus & Roma

Templet til Venus og Roma var et av de største templene i antikkens Roma og var dedikert til gudinnene Venus og Roma. Templet var ferdig bygget i år 141, et kraftig jordskjelv på 800-tallet ødela templet og Pave Leo IV bygde en kirke på stedet. Idag er det bare et fåtall søyler som har overlevd fra det originale templet.

Mer  Hun Lager Unyttige Design - For Gøy
By daryl_mitchell from Saskatoon, Saskatchewan, Canada – Temple of Venus and Roma, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40680920

Engelsborgen

Castel Sant’Angelo, eller engelsborgen på norsk stod ferdig i år 139 og ble bygget av Keiser Hadrian som et mausoleum til ham og hans familie.
Asken til Hadrian ble plassert i en urne her, og senere keisere fortsatte tradisjonen.

Roma ble i år 590 hardt rammet av en pest, og historien forteller at erkeengelen Mikael viste seg over mausoleet og fikk pesten til å opphøre. Derav navnet Engelsborgen.

Bygg dine egne lamper /Lampedeler.no

Romerske forum fra Tabularium

I romertiden var Tabularium navnet på det romerske statsarkivet, her og i bygningene rundt forumet arbeidet hundrevis av byråkrater og statsansatte med å holde riket igang. Selv om over 2000 år har passert, er overraskende mye av området intakt.

Marcellusteateret og Templet til Apollo og Bellona

Marcellusteateret ble bygget i år 13 f.kr og var 111 meter i diameter. Området teateret er bygget på ble klargjort av Julius Caesar før han ble myrdet og var det viktigste teateret i antikkens Roma før nye og større bygninger kom til.

Den Romerske guden Apollo var kjent bl.a som solguden, bueskyting og musikk, mens Bellona var en krigsgudinne. Desverre gjenstår ikke like mye av templene dedikert til disse, kun tre søyler av Apollo templet har overlevd til den moderne tid.

Kosmas- og Damiankirken

Kosmas- og Damiankirken ble bygget av Keiser Maxentius i ære av sin sønn Valerius Romolus som døde i år 309, bygget ble kjent som Romulustemplet. I år 527 ble stedet kristnet og dedikert til tvillingbrødrene Kosmas og Damian som er skytsengler for leger og apotekere.

Mer  Overfylt: Hong Kong Gravlunder er fylt til randen

Store deler av bygningen er intakt idag og er en populær turistdestinasjon.

Castor og Pollux-templet. Og Templet til Caesar.

Templet dedikert til Castor og Pollux, to tvillinger som hjalp romerne i et slag fungerte som et møtested for det romerske senatet. Dessverre er det ikke mye som har overlevd til idag, kun noen søyler og fragmenter gjenstår. Templet til Caesar ble bygget i år 29 f.kr, og var det første templet dedikert til en romersk innbygger.

Besøk Roma!
Med TripX kan du søke blant hoteller nær Colusseum, Forumet og andre historiske skatter.