...
Hopp til innholdet

Hvordan bli og jobbe som Tatovør

jobbe som tatovør

Har du lyst til å jobbe som Tatovør men lurer på hvordan man begynner? Tatovør er ikke en beskyttet tittel og det finnes ingen egen utdanningsretning for å bli en.

Det mange derimot gjør er å først starte som en lærling i et studio. Her lærer man seg den daglige drift, lager skisser og hvordan man svinger vaskekosten. Etterhvert vil du få mulighet til å øve på juksehud, så tatovere på kunder før man til slutt begynner å jobbe som tatovør selv, ofte som selvstendig næringsdrivende.

Hvem passer yrket for?

Tatoverings-yrket er et spennende yrke som fort blir mer en livsstil enn en 8-16 jobb. Variert hverdag, mye menneskekontakt og mye personlig ansvar hvor du ser resultater og gleden du gir andre mennesker, slikt er givende.Men, det er også en hard jobb. Det medfører også lange dager, spesielt om man har et arbeid som må gjøres ferdig. Etter den er gjort må det ryddes og rengjøres, e-poster må besvares og man må markedsføre seg selv aktivt i sosiale medier for å få flere kunder.

Hvilke personlige egenskaper er gode å ha?

Selv om mye kan læres er det en del «medfødte» evner og interesser som er gode å ha fra før for å bli en god tatovør.

Tegneferdigheter

Den viktigste egenskapen, man skal tross alt kunne tegne det man skal tatovere. Har du interesse for tegning har du en god sjanse til å bli en populær og dyktig tatovør. Det er ingen formelle utdanningskrav som man kan føre opp på en CV, men har du studert tegning, form og farge på VGS vil du ha lært mye nyttig innen tegneteknikk du kan dra nytte av senere i karrieren.

Mer  Hvordan vektforandringer påvirker en tatovering

Her er det helt i orden å ha sin egen stil, se for eksempel på akvarell stilen til Steffanie i Royal Tattoo.

Å ha tatt utdanning og kurs innen tegning viser også tatoveringsstudioet at du er målbevisst, og at dette er noe du har ønsket å jobbe med i lengre tid.

Kreativitet

Kreativitet er også en viktig del av å bli en Tatovør, og å trives med yrket. Finner du ikke en glede i å utarbeide skisser, kreere nye ideer eller se nye veier man kan utvikle en tatovering vil yrket fort bli monotont og du vil stagnere.

Kreativitet kommer også inn i bildet når en kunde vil ha et spesifikt element bygget inn i en tatovering. Dette kan være en betydningsfull dato, eller en illustrasjon av feks en «bestefarklokke» eller en hest. Kreativiteten din hjelper deg å se nye ideer og skape fornøyde kunder som kommer tilbake, eller anbefaler deg videre.


Låneeksempel med vanligste rente: Nominell rente 8,67 %, effektiv rente 10,34%, 90 000 kr. o/5 år, etableringsgebyr 870 kr, termingebyr 35 kr/ md. Kostnad 24 407 kr, totalt 114 407 kr. Maks effektiv rente 32,10% /Morrow.no

Kreativitet kan også læres, ta for eksempel en skisse du har lagd. Bygg videre på den, inkorperer et nytt element så sømløst som mulig. Legg fra deg og fortsett etter noen timer med et nytt element.

Sosiale ferdigheter

Sosiale ferdigheter betyr ikke at du må være en klassisk utadvendt person som prater mye eller hele tiden er veldig «på». De fleste tatovører heller istedenfor mot mer innadvendte trekk, ved at de heller vil sysle med skisser og konsentrasjonsarbeid.

Sosiale ferdigheter handler om noe så enkelt og banalt som å møte kunder og andre mennesker på en god måte. Et naturlig smil vil være en god start, sammen med en evne til å forstå andres følelser og tanker.

Mer  Fine Tatoveringer til Kvinner - Inspirasjon og Tips


Er det lurt å øve hjemme først?

Man skulle kanskje tro at det å øve på tatoveringsteknikk hjemme eller på andre mennesker først ville være en fordel, men det er det ikke.

Tatoveringsstudio faller inn under forskrift om hygienekrav for frisør-, hudpleie-, tatoverings- og hulltakingsvirksomhet, les på lovdata. Lokaler skal godkjennes av kommunelege og er dermed ulovlig å gjøre hjemme.

Forteller du en Tatovør du har lyst til å jobbe for, at du har «øvd litt fra før», forteller dette tatovøren at du ikke bare bryter forskrifter som faktisk forbedrer og hjelper bransjen, men også at du har generelt dårlige holdninger til hygiene og sikkerhet.

En annen viktig sak er at et tatoveringsstudio heller ønsker å starte med blanke ark og lære deg riktige teknikker fra starten av, enn å måtte korrigere noe du «har lært på YouTube».

Lønn som tatovør?

Ved å begynne som lærling kan du ikke regne med å motta lønn, noen gjør det, men de fleste tatovører er selvstendig næringsdrivende selv og lærer deg opp. Som oftest iløpet av et år, i denne perioden er det mulig å få støtte fra NAV.

Når du er ferdig med «lærlingtiden» og begynner å jobbe vil du som oftest være en selvstendig næringsdrivende. Inntekten din er dermed helt avhengig av hva du selv får inn av kunder og arbeid.

Jo mer du jobber, jo bedre du er til å organisere hverdagen og drive god bedrift, jo mer vil du kunne tjene. Og, mange tatovører tjener gode penger.

Mer  Fargefulle og søte kjoler til fest

Produkter til tatoveringen

Sorry mom – Aftercare Kit /Made4men.no

IQ-Ality Tattoo Creme (75 ml)

Tattoo-krem som pleier, lindrer og fukter tatoveringen din

Tattoo-krem som pleier, lindrer og fukter tatoveringen din /Made4men.no

Electric Ink Tattoo Defining Oil (110 ml)

Få det beste ut av tatoveringene dine med Electric Ink Tattoo Defining Oil

Electric Ink /Made4men.no