...
Hopp til innholdet

Skjulte selvportretter i kjente malerier

Det sies at «alle malere, maler seg selv». Ser man bort ifra åpenbare selvportretter menes det at enhver maler har sin unike stil, sine egne signaturtrekk og noen går også litt lengre ved å legge inn skjulte budskap i maleriene.

Artsy har laget en kul oversikt over en rekke skjulte selvportretter inne i kjente malerier.

Arnolfinis Bryllup

Arnolfinis bryllup (eller Arnolfinis trolovelse) er et maleri fra 1434 av maleren Jan van Eyck

Maleriet er et tidlig eksempel på realistisk gjengivelse av tekstur via hundens pels, mannens pelskappe og den detaljerte messing lysekronen.

Ser man litt nærmere i speilet på bakveggen oppdager man hvor realistisk og detaljert maleriet er laget, legg spesielt merke til perlene på høyre side som er livaktige og speiler hverandre.

Selve speilet er også knyttet til mye spekulasjon. Er det maleren og hans assistent vi ser i bakgrunnen? Over speilet er signaturen til maleren.

Skolen i Athen – Rafael

Skolen I Athen er en freske I Vatikanpalasset I Roma. Fresken er et av de mest kjente verkene til renessansemaleren Rafael, som også laget de tre andre freskene I det samme rommet. Rafael utførte fresken fra 1509 til 1511 og motivet viser mange av antikkens mest kjente greske filosofer.

Rafael kunne ikke motstå å male sitt eget ansikt i mengden. Hans ansikt stikker nyskjerrig ut ved siden av Ptolemaios og Zarathustra med globen

Dommedag – Michelangelo

Dommedag er et freskomaleri av Michelangelo som befinner seg over alteret i Det sixtinske kapell i Vatikanstaten. Fresken tok seks år å fullføre. Michelangelo begynte å arbeide på den rundt 25 år etter at han hadde fullført taket i kapellet. Verket er omfattende og strekker seg over hele veggen bak alteret i Det sixtinske kapell(Wikipedia).

Mer  Leppestift Inspirasjon: Fantastisk Leppe Sminke

Michelangelo klagde i et brev over arbeidet «Børsten min, over meg hele tiden, drypper maling slik at ansiktet mitt kunne laget et fint gulv av dråpene!»

Michelangelo benyttet anledningen til å male seg selv som en tom hudsekk, hengende i armene til Apostelen Bartolomeus.

David og hodet til Goliath – Caravaggio 

Caravaggio døde i en alder av kun 38 år, men malte seg selv i mange forkledninger før den tid. En av dem var som den greske guden for vin, Bacchus. I hans siste leveår malte han et malerie fra den bibelske fortellingen om David og Goliath.
Her henger hans triste og kapitulerte hode i armene til David. Det er blitt spekulert i om David er malt i bildet av Cecco, Carvaggios assistent og elsker, maleriet har også noen seksuelle hentydninger med sverdet imellom bena til David.

Stille liv med oster, mandler og kringler – Clara Peeters

Mange Nederlandske kunstnere utforsket realismen igjennom å male bilder av mat, frukter og krydderier. Clara Peeters viser frem den enkle hverdagsmaten av oster, pølser og bondebrød. Hennes portrett kan man se i gjenskinnet på lokket til kannen, forvridd av lokkets kurve. Hennes signatur er også innprentet i knivens skaft.

Kroningen av Napoleon og Josephine – Jacques-Louis David

Det massive maleriet er idag plassert i Louvre og ble bestilt av Napoleon for å forevige øyeblikket hvor han ble kronet til keiser i 1804.

Maleren sitter selv i en av teater boksene i midten av maleriet sammen med medlemmer av keiserfamilien og andre aristokrater.

Svømmere – Nicole Eisenman

I dette kaotiske og frenetiske maleriet med en solid dose humor har kunstneren selv portrettert seg selv. Du kan se henne nederst i høyre hjørne mens hun svømmer på ryggen, gisper etter luft og ikke har annet en svømmebriller på.

Mer  Fantastiske Akvarell Tatoveringer i Livlige Farger

Cat /Artfinder
Motley Hare /Artfinder
Winged fairy /Artfinder
The Emotional Creation /Artfinder
Bygg dine egne lamper /Lampedeler.no