...
Hopp til innholdet

Tatovering av Føflekk og fødselsmerke

De fleste av oss har føflekker, mens andre har fødselsmerke i voksen alder. En føflekk er små områder på huden som skiller seg fra resten av huden, de fleste utvikler flere føflekker igjennom livet til de når en topp i 40-års alderen. De aller fleste av oss har dermed føflekker rundt omkring på kroppen, men kan man tatovere over fødselsmerker og føflekker?

Det er ingen lov eller forskrift som sier at dette ikke er lov i Norge, men retningslinjene til Norsk Tattoounion forteller at dette ikke bør gjøres, og de fleste tatovører unngår dette av flere grunner.Føflekk kreft

Den viktigste grunnen er for å avdekke potensiell føflekk-kreft og . Føflekk kreft kan observeres igjennom farge – eller størrelse forandringer i føflekken. En tommelfinger regel er at dersom den er større enn fem millimeter og/eller har svarte partier, skal du kontakte lege. Les mer om symptomer på føflekk kreft hos NHI

Ved å tatovere over en føflekk vil man skjule eventuelle forandringer i føflekken, og gjøre det vanskelig å avdekke eventuell føflekk-kreft tidlig nok.

Den blør

Man vil alltid blø litt under en tatovering, man perforer jo tross alt det ytre hudlaget. Men om man perforer en fø-flekk vil denne gi ekstra kraftig blødning.
Dette er fordi det er flere blodårer tilknyttet føflekkene enn huden rundt ellers. Slik overfløding blødning vil medføre ekstra søl og et stressmoment hos både tatovør og personen som blir tatovert.

Dem tatoverer rundt

Det enkle valget – men av og til har man ikke noe valg, som oftest velger tatovøren derfor å tatovere rundt føflekken eller råde deg til å forandre på tatoveringens utseende for å unngå problemet.

Mer  Vokser Hår over Tatoveringen?